Nieuwbouw woning MH-P

In uitvoering - 2012

De woning nestelt zich tussen open velden en bossen op een smal en lang stuk grond. Op de plaats van een oud vervallen huis wordt een nieuwe energiezuinige woning gebouwd, rekening houdend met de beperkingen van het perceel en de te behouden gracht aan de rechterzijde. Er werd gekozen om te werken met twee afzonderlijke volumes met hellende daken. De noklijnen van de twee volumes zijn haaks op elkaar geplaatst. De constructie aan de straatkant is een open volume, een shelter bestaande uit twee gesloten zijgevels overgaand in een hellend dak en herbergt een autostaanplaats en een bergruimte – een pad loopt onderdoor het volume tot aan de inkom van de woning. Als tegenpool is de woning een eerder gesloten volume bestaande uit twee bouwlagen en een hellend dak, met op de gelijkvloers de leefruimte en keuken en op de verdieping de slaapkamers, badkamer en ontspanningsruimte. De achtergevel van de woning is opengewerkt met grote glaspartijen met uitzicht op het weidse landschap. Het spel van open en gesloten volumes is geïnspireerd op de typologie van de nabij gelegen boerderijen eveneens bestaande uit gesloten bakstenen gebouwen waaraan open constructies gekoppeld zijn voor stallingen van hooi en landbouwwerktuigen. De gebruikte bouwmaterialen voor de nieuwbouw zijn in overeenstemming met de materialen uit de streek, bestaande uit gelijmd metselwerk van roodbruine gevelstenen, dakbedekking van roodbruine keramische dakpannen en gevelbekledingen in hout. De luifelconstructie aan de achtergevel wordt uitgevoerd in grijs zichtbeton. De dakgoten zijn ingewerkt en de regenwaterafvoeren worden weggewerkt achter de spouwmuren.
Achteraan de woning wordt een terras aangelegd bestaande uit boorden en een traptrede in grijs zichtbetonelementen.

Fotografie © PS - Edouard Schneider aka Edsnor