Sociale koopwoningen

Lauwe
2011

Sociale huisvestingsproject te Lauwe - bouwen van 15 sociale koopwoningen.
Verschillende woontypes (koppelwoningen, alleenstaande woningen, woningen met drie en vier slaapkamers) worden met elkaar vermengd en rekening houdend met een optimale inplanting van de gebouwen en een maximale bezonning, wordt op deze wijze een dynamische architectuur gecreëerd met voldoende verscheidenheid in de volumes.

K o p p e l w o n i n g e n
Gebouw bestaande uit twee bouwlagen en een plat dak. De functionele ruimtes liggen aan de straatkant terwijl de leefruimte en keuken achteraan gelegen zijn gericht naar de tuin. Via de carport komt men centraal de woning binnen.
Een rechte steektrap, centraal gelegen in de woning, maakt de verbinding met de verdieping. Het technische lokaal, de bergruimtes, keuken en badkamer leunen tegen de gemeenschappelijke zijmuur, terwijl de leef- en slaapruimtes in de akoestisch rustiger zones liggen. De CV-installatie is centraal gelegen, aanleunend bij de keuken en badkamer. Via de carport heeft men van op de straat verbinding met de achterkant van de woning (terras en tuin). Een tuinmuur op de perceelsgrens bakent de terraszone tussen de twee woningen af, wat voor de nodige intimiteit zorgt. In de zijtuinstrook wordt op de perceelsgrens een bergruimte voor fietsen en tuinmateriaal voorzien. Deze bergruimte wordt aan de voorzijde afgewerkt met gevelmetselwerk, in verbinding met de gevel van de woning.

A l l e e n s t a a n d e w o n i n g e n
Dit woningtype is het gevolg van een optimale benutting van het beschikbare perceel en biedt een oplossing op de ongunstige bezonning. De ruimte tussen de woningen wordt aan de straatkant voorzien van een carport. Een tuin- en fietsenbergplaats gebouwd tegen de zijgevel van de volgende woning, sluit visueel de carport af van de achtergelegen tuinzone. De restruimte achter de bergruimte vormt een afgeschermde patio met maximale bezonning. De functionele ruimtes binnen de woning zoals inkom, toilet en bergruimte, liggen aan de straatkant, terwijl de leefruimte en keuken achteraan gelegen zijn gericht naar de achter- en zijtuin (patioruimte). De CV-installatie is centraal gelegen, aanleunend bij de keuken en badkamer. Via de carport heeft men van op de straat verbinding met de achterkant van de woning (terras en tuin). De zijgevel van de woning wordt als tuinmuur verlengd en bakent de terraszone tussen de twee woningen af, wat voor de nodige intimiteit zorgt.

Fotografie © Joris Devos – © PS