Verbouwing brouwerij tot woning

2001

Een vervallen brouwerij uit de negentiende eeuw met zijn herkenbare verluchtingskapje, bepaalt mee het beeld van de dorpskern. De typerende elementen van de brouwerij worden zo goed mogelijk behouden en werken inspirerend om het gebouw te herbestemmen tot een gezinswoning.
De voormalige verluchtingskap wordt met glas gevuld en doet dienst als verlichtingskap. Een bakstenen koker onder de koepel herbergt op de gelijkvloers de keuken en op de verdieping een sanitaire cel. De overige woonfunctie organiseren zich rond de koker. De brouwerij wordt door een massieve bakstenen wand in twee delen verdeeld. De ene helft bestaat uit twee niveaus, de andere uit drie. Tussen de wand en de koker bevindt zich een metalen trap die de diverse niveaus verbindt. Achter de massieve muur bevindt zich op het gelijkvloers een vestiaire, toilet, technisch lokaal en een leesruimte - op de tussenverdieping een werk- en hobbyruimte - op de bovenverdieping bevindt zich de ouderlijke slaapkamer met een badruimte.
De voorgevel wordt zo veel mogelijk in ere hersteld. Enkel een paar kleine accenten wijken af van de oude gevel. De achtergevel daarentegen werd volledig heropgebouwd met gerecupereerde stenen en opengewerkt naar het achterliggende landschap.