Verbouwing burgerwoning tot duowoning

2021

Samengestelde woning bestaande uit een burgerwoning en een conciërgewoning in het verlengde. De woning is opgebouwd uit twee bouwlagen en een zolderverdieping met een driehoekvormige dakuitbouw. De woning is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed als ‘vastgesteld bouwkundig erfgoed’. Het gebouw is opgetrokken in massief baksteenmetselwerk zonder thermische isolatie. De voorgevel werd uitgewerkt met fraai geveldecoratie en detaillering om het burgerlijke karakter te accentueren, terwijl de achtergevel eerder vlak en functioneel werd gehouden.

De focus ligt op de restauratie van de gevels van het hoofdgebouw samen met het poortgebouw tot een fraai geheel, met respect voor de aanwezige detaillering en decoratie. Ook is het de bedoeling om de grote ’koerzone’ en de achtergelegen tuinen als deeltuin mee te laten participeren in de uitwerking van het project.
Om de ritmiek van de voorgevelcompositie niet te breken wordt het gebouw niet ‘verkaveld’ of in twee ‘gesplitst’, maar werd er gekozen om in ‘bouwlagen’ te werken. Elke horizontale bouwlaag vormt een wooneenheid. De bestaande inkomdeur zal dienst blijven doen als centrale inkom voor de twee wooneenheden - de bestaande travee-verdeling kan zo behouden worden. Alle bestaande binnenmuren en vloerconstructies worden gesloopt om een nieuwe indeling mogelijk te maken. De achtergevel wordt eveneens gesloopt om nieuwe raamopeningen mogelijk te maken in functie van de ontworpen woonfuncties. Ter hoogte van de voordeur wordt een inkomsas voorzien met toegang tot de eerste wooneenheid en een ruime trap naar de tweede wooneenheid.

p o o r t g e b o u w
Het poortgebouw zal deels diens doen als gemeenschappelijke toegang tot de carport van de drie wooneenheden. De linker ruimte wordt ingericht als gemeenschappelijke fietsenberging. Daar komen ook alle nutsvoorzieningen en tellers toe voor de drie wooneenheden, verwerkt in een thermisch geïsoleerde kastruimte. De ruimte rechts van de inrijpoort wordt als atelierruimte-berging ingericht.

c a r p o r t
De inrijpoort heeft toegang tot de gemeenschappelijk binnenplaats met stalen carport waar 3 personenwagens kunnen worden geparkeerd. De carport bestaat uit een elegante structuur van fijne stalen kolommen, geplooide stalen dakstructuur en stalen dakplaten. Het plat dak wordt uitgewerkt als groen natuurdak. De carport is voorzien van laadpalen voor elektrische auto’s.

g e v e l r e n o v a t ie
Overeenkomstig de EPB-regelgeving wordt deze verbouwing aanzien als een ingrijpende energetische renovatie. De massieve buitenmuren hebben geen thermische isolatie en bevatten veel koudebruggen. De waardevolle compositie van de voorgevel dient echter behouden te worden. De te behouden muurdelen worden aan de binnenkant geïsoleerd met gelijmde hennepblokken, een duurzaam, ecologisch isolatieblok dat zorgt voor een optimale temperatuurregeling (thermische inertie) en vochtregeling van de binnenruimtes. De achtergevel daarentegen kan, gezien zijn irrelevante gevelcompositie, volledig afgebroken worden en plaats maken voor een efficiënt geïsoleerde achtergevel met aangepast raamopeningen in functie van de te voorziene binnenruimtes. De achtergevel wordt eveneens opgetrokken met massieve hennepblokken in aansluiting met de hennep-binnenisolatie. Slechts de rechter zijgevel wordt aan de buitenzijde met gevelisolatie uitgewerkt. Uit de afbraak van de gevels worden gevelstenen gerecupereerd om de spouwmuren van de achtergevel en rechter zijgevel af te werken.